Anneer het internet uit het stopcontact komt, spreekt men van een powerline- of dLAN-netwerk. Wat daarvoor nodig is, is een powerline-adapter. Met WLAN-geschikte modellen kan WLAN ook in het hele huis worden toegepast. Vooral liefhebbers van Smart Home moeten uitkijken naar powerline-apparaten met WiFi 6 en mesh-functionaliteit. In onze powerline adapter test check helpen wij u de juiste oplossing te vinden.
Powerline Adapter aanbevelingen
Powerline-adapters met WLAN – de 3 belangrijkste zaken in het kort uitgelegd
Internet uit het stopcontact: Met Powerline wordt het internet vanuit de router via het stroomnet in huis naar alle kamers gedistribueerd. Perfect als het WLAN niet door muren heen kan. Kijk ook naar de resultaten in de vergelijking van de consumentenobligatie.
Powerline WLAN met WiFi 6: De nieuwe WiFi-radiostandaard 6 is belangrijk voor het Smart Home omdat hij energiebesparend WLAN-gebruik mogelijk maakt. Bovendien kunnen gegevensstromen effectiever worden beheerd, wat goed is voor streaming.
WLAN Mesh: In een mesh-netwerk worden verschillende toegangspunten vermaasd tot één groot WLAN-netwerk met een gemeenschappelijke netwerknaam. Dit is belangrijk voor de installatie van smart home-apparaten, omdat de router, besturingsapp en het apparaat zich tijdens de installatie in hetzelfde wifi-netwerk moeten bevinden.
Consumentenbond Powerline adapter testoverzicht – de belangrijkste criteria bij aankoop
De eerste stap om het internet via de stroomleiding in uw huis te krijgen is het kiezen van de juiste hardware. Er zijn nu talloze fabrikanten die verschillende modellen powerline-adapters aanbieden met verschillende functies en prestaties. Het is het beste om alleen adapters van één fabrikant te gebruiken, vooral als de maasfuncties moeten worden gebruikt. Let op de volgende punten voordat u een adapter koopt:
WLAN-snelheid: aanduidingen zoals 300, 450 of 867 Mbit/s hebben altijd betrekking op de door de fabrikant onder optimale omstandigheden gemeten bruto transmissiesnelheid. Dit wordt in de praktijk bijna nooit bereikt. In de praktijk wordt een werkelijke snelheid van ongeveer een derde van de aangegeven waarden bereikt.
Wanneer u een powerline-adapter koopt, moet u bij twijfel altijd voor het snellere model gaan. In theorie benut een 1.200 Mbit/s-adapter een internetverbinding met 16 Mbit/s niet volledig, maar hij groeit met een snelheidsupgrade van de provider. Bovendien is niet alleen de internetverbinding relevant, want ook veel netwerkapparaten in huis communiceren steeds vaker met elkaar. Wie bijvoorbeeld een mediaserver thuis beheert, kan ook profiteren van hogere snelheden. Gebruikers mogen in geen geval powerline-adapters gebruiken waarvan de snelheid lager is dan de bij de internetprovider geboekte snelheid, omdat deze dan een snelle internetlijn vertragen.
Geïntegreerd stopcontact: Als u de powerline-adapter wilt gebruiken op een stopcontact waarop al een apparaat is aangesloten, moet u erop letten dat de dLAN-adapter een geïntegreerd stopcontact heeft, zodat het stopcontact niet “verloren” gaat als de adapter wordt aangesloten.
Aansluitingen: er zijn powerline-adapters met slechts één, twee of zelfs drie LAN-poorten of Ethernet-aansluitingen voor het aansluiten van extra apparaten. LAN-verbindingen bieden het voordeel dat er onderweg naar het eindapparaat niet zoveel gegevens verloren gaan als bij een WLAN-radioverbinding. Als u bijvoorbeeld een 4K-tv van 55 inch of een Playstation op internet wilt aansluiten, kunt u overwegen deze apparaten via een LAN-kabel op de powerline-adapter aan te sluiten.
WLAN-toegangspunt: Powerline-adapters met WLAN-functie kunnen als standaard worden beschouwd. Want IoT (Internet of Things) is nu ook in particuliere huishoudens wijdverbreid. Stopcontacten, lampen en huishoudelijke apparaten worden steeds meer in een netwerk opgenomen. Daarom raden wij aan altijd een powerline-adapter met een geïntegreerde WLAN-module te gebruiken.
Encryptie: Om ervoor te zorgen dat de verzonden informatie in het elektriciteitsnetwerk niet door andere mensen kan worden gelezen, moeten gebruikers er bij de aankoop van een powerline-adapter op letten dat de powerline-adapter de gegevens alleen in gecodeerde vorm verzendt. Alle powerline-adapters in ons testoverzicht bieden de strenge 128-bit AES-encryptie.
KIT of enkele adapter: Een powerline-netwerk omvat altijd ten minste twee of meer apparaten. De eerste dient als routerbrug, die de internetgegevens van de router doorstuurt naar het elektriciteitsnetwerk. De tweede powerline-adapter transporteert de gegevens van het elektriciteitsnet naar het gebruikte apparaat.
MU-MIMO-technologie: Dit is de zogenaamde “Multi User Multiple Input Multiple Output”-methode, waarbij meerdere zend- en ontvangstantennes worden gebruikt voor draadloze communicatie. Multi user staat voor de technische eigenschap dat meerdere apparaten tegelijkertijd van gegevens kunnen worden voorzien. De MU-MIMO-technologie gebruikt gewoonlijk 2×2 antennes. 1×1 betekent dat één apparaat één stream kan verwerken, een 2×2 apparaat 2 streams tegelijk. MU-MIMO werkt alleen als zowel de powerline-adapter als het eindapparaat de MU-MIMO-technologie ondersteunen.
OFDMA: “Orthogonal Frequency Division Multiple Access” maakt deel uit van de WiFi 6-radionorm. Gegevens worden verdeeld in zo klein mogelijke eenheden. Dankzij de kleine data-eenheden kan de WiFi 6 router meerdere apparaten tegelijk van stroom voorzien. Dit verhoogt de snelheid en vermindert de latentietijden.
WiFi 6: Een radioprotocol dat de gegevensoverdracht regelt. WiFi 6 kan ook worden gebruikt in dual-band WLAN-netwerken (2,4 GHz en 5 GHz). WiFi 6 wordt vaak gelijkgesteld met WiFi 6E. Dit laatste heeft betrekking op het gebruik van de 6 GHz-frequentieband. Figuurlijk gesproken regelt WiFi 6 het dataverkeer, terwijl WiFi6E verwijst naar een derde datastrook.
Mesh-netwerk: In een WLAN mesh-netwerk worden verschillende WLAN-toegangspunten met elkaar verbonden. Mesh-netwerken vervangen steeds vaker WLAN-netwerken die via WLAN-repeaters werden uitgebreid. Het verschil: elke repeater verschijnt in een WLAN-netwerk klassiek met een eigen netwerknaam. Dit kan leiden tot problemen in een Smart Home. Bij de installatie van Smart Home-apparaten moeten de smartphone met de installatie-app, het Smart Home-apparaat zelf en de WLAN-router zich namelijk in hetzelfde netwerk bevinden, d.w.z. onder dezelfde netwerknaam geïntegreerd zijn. Een ander voordeel van een mesh-netwerk is de efficiëntere verzending van gegevens, aangezien elk mesh-punt (mesh-repeater) tegelijkertijd functioneert als een kleine WLAN-router en de gegevens dus altijd via het optimale pad naar het ontvangende apparaat stuurt.
Inhoudstafel