Et de mogelijkheid om de batterij van de categorie AA op te laden, bespaart u permanent geld. Ontdek in onze AA oplaadbare batterijen vergelijking 2022 welke verschillen er zijn tussen de diverse AA oplaadbare batterijen, zodat u meteen een geschikt systeem kunt kiezen.
Oplaadbare Batterijen aanbevelingen
De belangrijkste feiten in het kort
Oplaadbare batterijen of accu’s zijn bijzonder nuttig omdat je ze na eenmalig gebruik gemakkelijk kunt opladen en onbeperkt kunt gebruiken.
Bij oplaadbare batterijen zijn er vele batterijen van verschillende fabrikanten met verschillende eigenschappen. Laad ook deze batterijen op volgens de juiste procedure voor een zo lang mogelijke levensduur.
De laadstroom, duurzaamheid, tentakelspanning en zelfontlading zijn belangrijke kwaliteitscriteria waarmee u rekening moet houden bij de aankoop van oplaadbare batterijen.
Hoeveel kosten oplaadbare batterijen?
Er zijn goedkope oplaadbare batterijen van een paar euro tot merkapparaten waarvoor je rekening moet houden met een bedrag van drie cijfers.
Merk echter op dat batterijen met een lage prijs van een merkloze fabrikant niet van bijzonder hoge kwaliteit zijn en daarom niet lang meegaan.
Hoe laad ik oplaadbare batterijen goed op?
Tegenwoordig zijn er veel oplaadbare batterijen of accu’s (rechargeable batteries) op grote schaal verkrijgbaar.
Voor een zo lang mogelijke levensduur is het gunstig om ze goed op te laden. Hieronder vindt u belangrijke informatie over het laadproces van oplaadbare batterijen.
Veel apparaten hebben al oplaadbare batterijen, zoals een smartphone of een notebook. Optimaal opladen is daarom bijzonder belangrijk, zodat u uw product zo lang mogelijk kunt gebruiken.
Zorg er echter voor dat u de batterij niet elke keer oplaadt als u hem gebruikt, want dan is hij al leeg tegen de volgende keer dat u hem gebruikt en kunt u hem minder lang gebruiken dan u van plan was.
U kunt de batterij van uw apparaat het beste opladen voordat u het product gebruikt.
Voor een lange levensduur mag de batterij niet helemaal vol zijn en niet helemaal leeg. Kortom, het is optimaal om te streven naar gedeeltelijke ontlading en gedeeltelijke oplading.
Men mag echter niet vergeten de batterij volledig te ontladen en na verloop van tijd ook volledig op te laden.
Hoe lang gaan oplaadbare batterijen mee?
De duurzaamheid van batterijen varieert sterk en is afhankelijk van vele externe factoren, zoals de constructie van de batterij zelf, het gebruik en ook de opslag van de batterij.
Het is merkbaar dat de duurzaamheid van batterijen mettertijd toeneemt, maar het is niet mogelijk een algemene uitspraak te doen.
Besluit: Welke soorten oplaadbare batterijen zijn er en welke is de juiste voor u?
In principe kunt u drie soorten oplaadbare batterijen voor thuisgebruik onderscheiden:
Ni-MH (nikkel-metaalhydride oplaadbare batterij)
Ni-Cd (nikkel-cadmium accu)
Li-Ion (oplaadbare lithium-ion batterij)
Door de verschillende constructie en chemische samenstelling werken deze accumulatoren telkens anders.
Er zijn dus voor- en nadelen aan elk van deze typen constructie. Afhankelijk van uw gebruiksdoel en voorkeuren zijn bepaalde oplaadbare batterijen het meest geschikt.
Koopcriteria: U kunt deze factoren gebruiken om oplaadbare batterijen te vergelijken en te evalueren.
Hieronder laten wij u zien welke factoren u kunt gebruiken om oplaadbare batterijen te vergelijken en te evalueren.
Zo kunt u gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat voor u geschikt is of niet. Let op de volgende punten voordat u oplaadbare batterijen koopt.
Samengevat zijn dit:
Laadstroom
Duurzaamheid
Celspanning
Zelfontlading
In de volgende paragrafen kunt u lezen wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe u ze kunt indelen. Dit geeft u een eerste overzicht.
Celspanning
Een andere waarde die van belang is en kan worden vergeleken voor oplaadbare batterijen is de celspanning. Wij willen u ook nuttige informatie geven over de celspanning van de afzonderlijke batterijen.
Maar wat is de celspanning? Het geeft de spanning van een enkele batterijcel aan. Deze waarde is afhankelijk van de constructie van de batterijen en het voor de batterijen gebruikte materiaal.
Zelfontlading
Zelfontlading bij oplaadbare batterijen betekent dat batterijen of oplaadbare accu’s zich kunnen ontladen, zelfs als ze niet worden opgeladen.
De snelheid waarmee de batterij zich ontlaadt, hangt af van de functies van de batterij. Zelfontlading komt echter bij elke batterij voor en kan dus niet volledig worden vermeden.
Kortom, hoe hoger de zelfontladingssnelheid van uw batterij, hoe groter het energieverlies. De batterij verliest dus een deel van zijn opgeslagen energie na enige tijd zonder gebruik.
Daarom is bij het vergelijken van batterijen vooral de zelfontlading van belang en moet u daar beslist op letten voordat u tot aanschaf overgaat
Inhoudstafel