De Oost-Aziatische keuken is in de mode, en daar zijn verschillende redenen voor. De zogenaamde Aziatische pannen of de wokpan zijn binnen enkele minuten klaar, dankzij de speciale bereidingswijze blijven de meeste vitaminen en voedingsstoffen tijdens het koken behouden en is ook de smaak van de knapperige groenten, de aromatische noedels of de smakelijke zeevruchten overtuigend. Kortom, deze gerechten zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. De beste manier om Oost-Aziatische gerechten te bereiden is in een wok. In de winkels vindt u een ruime keuze aan wokken, waaronder de klassieke modellen van gietijzer of koolstofstaal met een ronde bodem, maar ook moderne, europese wokpannen met een praktische antiaanbaklaag. Maar welke wok is de beste en wat zegt de consumentenbond?
Beste wokpan aanbevelingen
Is er een woktest van de consumentenbond?
De consumentenbond heeft nog geen wokpan getest. Er was slechts één test betreffende koekenpannen met anti-aanbaklaag. U kunt meer over deze test lezen in het laatste deel van onze gids.De themapagina “wokwijzer” gaat over kookgerei in het algemeen, hier kunt u ook informatie vinden over pannen die geschikt zijn voor wokken.De themapagina “wokwijzer” gaat over kookgerei in het algemeen, hier kunt u ook informatie vinden over pannen die geschikt zijn voor wokken. De consumentenbond is nog steeds een goede plaats om naar toe te gaan.
Wat is een wok?
Een wok is een universeel keukengerei dat in de Oost-Aziatische keuken wordt gebruikt, vooral voor het bereiden van traditionele gerechten. Een klassieke wok is een metalen ketel met een hoge rand en een ronde bodem, die ideaal is om boven een open vuur te koken. Op hoge temperaturen en met intensief draaien van de ingrediënten en wervelen van het kookgerei zelf, kunnen in een wokpan groenten met noedels of rijst worden bereid, evenals vlees, vis en zeevruchten.
succes
De grote verscheidenheid aan modellen en ontwerpen van woks die u vandaag in de winkels vindt, is grotendeels te danken aan de immense populariteit van dit kookgerei in Europa en de Verenigde Staten. Hieronder zullen we de moderne soorten wokken in detail bespreken.
Wokpannen met ronde en platte bodem
De beste wokEen ander verschil tussen woktypes betreft de vorm van de bodem. Zoals hierboven vermeld, is de bodem van een traditionele wok rond. Een moderne wokpan daarentegen heeft een vlakke bodem voor een stevige stand op een vlakke ondergrond.
De termen wok en wokpan zijn dus enerzijds synoniemen, en anderzijds bedoelen we met een wokpan in de eerste plaats een wok met een afgeplatte bodem. Het voordeel van deze vorm is de stabiele stand, waardoor dergelijke woks de eerste keuze zijn bij het koken op een glaskeramische kookplaat.
info
Hoewel keukengerei met een ronde bodem gewoonlijk wokken wordt genoemd, gebruiken heel wat gebruikers de term wokpan voor wokken met een platte bodem. Tegelijkertijd kunnen alle woks eigenlijk een pan worden genoemd, als we er een lager kookgerei onder verstaan dan een steelpan.
Wokken met en zonder antiaanbaklaag
WokvergelijkingDe originele wok heeft geen coating, maar alleen een patina. Moderne woks van gietijzer of koolstofstaal hebben ook geen antiaanbaklaag. De meeste aluminium modellen en heel wat roestvrij stalen woks hebben daarentegen een antiaanbaklaag die de hele binnenkant bedekt. Er zijn overwegend twee technologieën van antiaanbaklagen. Hoewel wij in deze koopgids niet in detail ingaan op de aard van de coating, zullen wij kort op deze kenmerken wijzen.
De klassieke coating die u onder andere op Tefal pannen vindt, is een Teflon coating van DuPont. Deze antikleeflaag, die in de jaren 1930 werd ontwikkeld, is gebaseerd op polymeren en gebruikt polytetrafluorethyleen PTFE als basis. Terwijl van één ingrediënt van de oorspronkelijke coating, perfluoroctaanzuur PFOA, is aangetoond dat het schadelijk is voor de gezondheid, wordt PTFE als grotendeels probleemloos beschouwd. Sommige fabrikanten zien af van de tefloncoating en vertrouwen in plaats daarvan op minerale, keramische antikleeflagen.
info
De beste wokpan moet voorzien zijn van een antiaanbaklaag, dit biedt u begrijpelijkerwijs het voordeel dat het voedsel niet zal aanbranden, zelfs zonder vaak te hoeven draaien en bij vetarm koken. De consumentenbond hecht ook veel belang aan een goede antiaanbaklaag op pannen. Anderzijds blijkt een dergelijke coating relatief gevoelig te zijn voor de inwerking van mechanische krachten en voor thermische effecten. Daarom wordt het gebruik van speciale, zachte spatels sterk aanbevolen, de maximale kooktemperatuur is meestal 250 graden Celsius.
Voor het traditionele draaien van pannen is een antiaanbaklaag in principe overbodig. De truc is juist om ervoor te zorgen dat niets aanbrandt door voortdurend in de pan te roeren. Anderzijds vereenvoudigt de antiaanbaklaag de bereiding van voedsel, zodat u bijna elk pangerecht zonder veel moeite kunt bereiden.
Inhoudstafel