Met een keukenboiler kunt u het water in uw huishouden in korte tijd verwarmen. Uit vele tests blijkt dat er verschillen zijn, vooral op het gebied van installatie, constructie en verwarmingsvermogen. De capaciteit is bijzonder belangrijk bij de aankoop. Bij de aankoop moet u rekening houden met de volgende richtwaarden: Apparaten met een inhoud van 5 tot 10 liter zijn voldoende voor het verwarmen van water voor een gootsteen. Voor een douche of badkuip daarentegen is 80 tot 100 liter nodig. Maar wanneer is het tijd om een nieuwe keukenboiler aan te schaffen en waar moet u op letten bij de aanschaf?
Waar moet u op letten als u de beste keukenboiler koopt: categorieën en types keukenboilers:
Aangezien keukenketels van roestvrij staal of andere materialen op velerlei manieren worden gebruikt, zijn zij er ook in de meest uiteenlopende maten en stijlen. Vooral bij de keuze van een verwarmingssysteem is het belangrijk de juiste warmwatertank of warmwaterboiler te kiezen.
Het woord keukenboiler wordt vaak gebruikt als synoniem voor warmwatertank. Toch veroorzaakt dit altijd verwarring bij potentiële kopers. Volgens zijn oorspronkelijke betekenis is een boiler een combinatie van een warmteopwekker en een opslagtank voor warm water.
Een zuiver water opslagtank vangt alleen het water op dat al verwarmd is. Sommige kleine elektrische boilers zijn strikt genomen boilers, maar op het gebied van loodgieters- en verwarmingstechniek is alleen het onderscheid tussen directe en indirecte verwarming van belang. De naam speelt een ondergeschikte rol.
Voordat u een keuze kunt maken uit een bepaald type en vervolgens aan de hand van keukenboilertests kunt bepalen welke boiler voor u het beste is, moet u de belangrijkste verschillen kennen. Het gaat erom of u een warmwaterboiler van 300 liter nodig hebt voor bijvoorbeeld olieverwarming, of een klein wandtoestel voor de badkamer.
Open en gesloten keukenboilers: open uitvoering alleen geschikt voor individuele kamers
Een ander criterium voor het type keukenboiler is de kwestie van de noodzakelijke drukverhoudingen. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen open en gesloten warmwaterboilers.
Open keukenboilers zijn slechts bedoeld om één enkele kraan te voeden. De druk van de koudwateraansluiting is irrelevant voor open cilinders.
De gesloten keukenboiler wordt meer gebruikt en is ontworpen voor een groot aantal kranen. Gesloten cilinders werken met een constante waterdruk van de leiding. Dit moet minstens 10 bar zijn.
Direct en indirect verwarmde keukenboilers: indirecte systemen voor centrale verwarmingssystemen
Regelmatig onderhoud is belangrijk voor het gehele verwarmingssysteem. Waar het water voor een opslagtank wordt verwarmd, is ook belangrijk. Directe en indirecte verwarming van water vindt vaak plaats in een specifieke combinatie met een open of gesloten ontwerp.
Direct verwarmde keukenboilers zijn meestal kleinere open keukenboilers, die niet alleen het verwarmde water ontvangen, maar het ook zelfstandig verwarmen. Het gaat hier bij voorbeeld om kleine modellen die een enkele wastafel voorzien in kamers zonder aansluiting op het centrale verwarmingssysteem.
Indirect verwarmde keukenboilers zijn gewoonlijk grote opslagtanks met een inhoud van enkele honderden of duizenden liters. Zij worden hoofdzakelijk gebruikt in combinatie met centrale-verwarmingssystemen. Daar houden ze het door de brander verwarmde water op temperatuur.
Zonneboilers: Goedkoop in gebruik, duur in aanschaf.
De laatste jaren zijn verwarmingssystemen die worden aangedreven of ondersteund door thermische zonne-energie steeds populairder geworden. Het gebruik van een of meer indirect verwarmde keukenboilers is de basisvereiste voor deze vorm van waterverwarming.
Om de voordelen en ook de nadelen van dit gebruik van keukenboilers op zonne-energie te kunnen verklaren, moet eerst de speciale werkwijze worden uitgelegd. Bij warmwaterverwarming met zonne-energie wordt het te verwarmen water niet verwarmd met gas of olie met een brander, maar met een warmtegeleidend medium dat door zonnecollectoren wordt geleid. Deze zijn gevuld met een speciale vloeistof die de warmte-energie van het zonlicht absorbeert en vervolgens via een warmtewisselaar overdraagt aan het water in de boiler of de warmwatertank.
Deze speciale zonne-keukenboiler wordt ook wel buffervat genoemd. De afgekoelde vloeistof stroomt vervolgens in een circuit terug naar de collectoren, waar zij opnieuw wordt verwarmd door de zon.
Hoe groot moet een Keukenboile zijn?
De grootte hangt af van de plaats van gebruik en het doel. Een Keukenboiler die is aangesloten op een gasverwarmingssysteem in een flatgebouw moet enkele honderden liters warm water kunnen bevatten. Kleine speciale warmwaterketels worden ook gebruikt in de kampeersector. Deze kunnen dan o.a. gebruikt worden om een campingdouche te bedienen.
Hoe lang duurt een Keukenboiler?
De algemene levensduur wordt geschat op 10 tot 50 jaar. Een exacte schatting van de levensduur is echter afhankelijk van verschillende factoren. De doorslaggevende factoren zijn het constructietype, de gebruikte materialen en het soort gebruik. Goed onderhoud is belangrijk om de levensduur te verlengen. Dit houdt in dat de beste Keukenboile met bepaalde tussenpozen wordt ontkalkt.
Inhoudstafel