Geplaatst op

Beste houtskool bbq: Wat zijn de beste houtskool barbecues?

houtskool-bbq-test

Bij feestelijke gelegenheden met vrienden is de beste houtskoolbarbecue een must. Vuur- en houtskoolbarbecues doen het oeroude ritueel van het bereiden van vlees en vis herleven. En er is een heuse wedstrijd om te bewijzen dat je de beste bent in de kunst van het bbq-en. Grill en barbecue zijn niet hetzelfde. Daarom zien echte barbecueliefhebbers af van hoogtechnologische kookmethodes, zoals inductie- en infraroodplaten, microgolven en zelfs elektrische of gasbarbecues, om de oudste manier van koken te gebruiken. Houtskool heeft nog steeds zijn charme en blijft de populairste manier om vooral vlees te bereiden, maar in toenemende mate ook schaaldieren, groenten en harde kazen.

Beste houtskool bbq aanbevelingen

Klik hier om de beste modellen te ontdekken:

Een kleine tip

Welke barbecue je ook kiest, zorg ook voor een passende afdekhoes, vooral als het een vaste constructie is die altijd buiten blijft staan. Zo blijft uw barbecue uit de nattigheid, ontmoedigt u ongewenste kleine gasten om hem als schuilplaats te kiezen en zorgt u ervoor dat hij minstens twee keer zo lang meegaat.
Uw budget

De investering die nodig is voor een goede houtskoolbarbecue begint bij ongeveer €60 en loopt op tot ongeveer €150 – €160. U kunt kiezen tussen praktische draagbare modellen op wielen en grotere modellen die vast in de tuin kunnen worden geplaatst.

Een gezellige praktijk

Gezelligheid rond de kolen: koken wordt een collectieve actie, want zelfs de kolen moeten zorgvuldig worden voorbereid voordat het voedsel op de grill wordt gelegd, en je hebt de tijd om om beurten toezicht te houden op de verschillende kookfasen. Barbecueën met houtskool en sintels, door zijn trage karakter, anticipeert in de voorbereiding zelf op het gezellige moment dat de lunch rond de tafel zal zijn.

Natuurlijk zijn er op het gebied van barbecuetoestellen veel verschillende modellen op de markt, afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van elk individu. Er zijn gas- en elektrische modellen, maar een barbecueliefhebber kan pas tevreden zijn als hij of zij kennis heeft van hout en kolen, kooktijden en temperaturen.

In Angelsaksische landen is barbecueën een zondagsritueel, in de VS worden er zelfs stadsvergaderingen georganiseerd, in Argentinië heerst een asadocultuur en in Europa is de passie wijdverbreid. We krijgen hier niet zo veel aandacht, maar uit de statistieken blijkt dat tweederde van de Italianen deze manier van koken niet verafschuwt, zelfs niet in restaurants.

Wat is het beste hout?

beste-houtskool-barbeque-koop

Zodra u een heldere dag hebt gevonden en alle nuttige hulpmiddelen bij de hand hebt (grote vorken, thermische handschoenen, borstels met lange steel) om de barbecue te organiseren, moet u aan de brandstof zien te komen. Houtskool en houtskool zijn ook te vinden in supermarkten, maar de meer ervaren mensen maken de sintels liever met hout, dat droog en goed gekruid moet zijn.

Hout voegt aromatische toetsen toe aan om het even welk levensmiddel, of het nu is om het oppervlak van het levensmiddel te karamelliseren of om het een rokerige smaak te geven. Beukenhout is ideaal voor rundvlees, kersen- en appelhout voor wit vlees, en walnoot- en esdoornhout voor varkensvlees en kip.

Barbecueën moet langzaam gebeuren, daarom is het belangrijk een deksel te gebruiken. Het voedsel wordt niet rechtstreeks op de warmtebron geplaatst, die uit het midden staat, en het koken gebeurt volgens afspraak: daarom is het bij houtbarbecues vooral het roken dat voor de magie zorgt, en daarom is de gebruikte houtsoort zo belangrijk.

Grill of barbecue?

Misschien weet niet iedereen dat barbecue en grill, die in het dagelijks spraakgebruik door elkaar worden gebruikt, eigenlijk twee verschillende en tegengestelde kookmethodes en -concepten zijn. Terwijl barbecues worden gebruikt om grote stukken vlees lang te garen bij lage temperaturen, met – als er hout wordt gebruikt – een voorkeur voor een licht rokerige smaak, worden grills gebruikt om kleine stukken vlees kort te garen bij hogere temperaturen.

  • Over het algemeen is grillen direct koken, terwijl barbecueën bij voorkeur indirect is, zelfs met gesloten deksel.
  • Het verschil bij het koken zit ook in de ontwikkeling van smaken en hier spelen vetten een sleutelrol.
  • In de grill smelten ze bij hoge temperaturen, vallen op de warmtebron en verdampen, waardoor het vlees smaak krijgt.
  • Op de barbecue helpen ze daarentegen om het vlees malser te houden en gaan ze een aromatischer interactie aan met het rookproces.

Beste houtskool bbq – Over roken

Hoewel de kwaliteit van het met een gasbarbecue bereide voedsel niet ter discussie staat, is grillen met gas voor de vele liefhebbers van houtskool gewoon een gemakkelijke oplossing die vreemd is aan onze primitieve instincten om alleen met een houtvuur te koken. Ze zullen lang discussiëren over de echte rooksmaak die alleen houtskool kan produceren en tot op zekere hoogte hebben ze gelijk.

Houtskool produceert over het algemeen meer rook dan gas omdat de moleculaire ingrediënten complexer zijn, vooral als je aromatisch, goed gekruid hout gebruikt, terwijl gas een veel eenvoudigere, geurloze verbinding is die alleen water en kooldioxide produceert.

Een ander voordeel van houtskool is dat het gewoon een veel authentiekere en bevredigender manier is om voedsel te grillen. Het is tenslotte niet anders dan de manier waarop onze voorouders kookten in de begintijd van het vuur. U zult ook blij zijn te weten dat houtskool barbecues over het algemeen gemakkelijker te monteren zijn dan hun gas tegenhangers, en ook langer meegaan omdat ze gemaakt zijn van stevigere materialen.