Niet alle honden zijn hetzelfde. Sommige hebben speciale behoeften en bij andere honden hebben de baasjes speciale behoeften. Daarom zijn er naast de klassiekers van de hondenvoeding, droogvoer en natvoer, nog vele andere soorten en variëteiten hondenvoer:
Beste hondenbrokken aanbevelingen
Verschillende hondenbrokken
Puppyvoeding: Kleine puppy’s hebben speciale voedingsbehoeften. Met ongeveer anderhalve maand beginnen puppies vast voedsel te eten. En dit moet zo calorierijk mogelijk zijn, zodat de kleintjes genoeg energie hebben om te groeien. Naast een hoog eiwit- en vetgehalte moet puppy- of juniorvoer vooral voldoende vitaminen, fosfor en calcium bevatten. Dit is de enige manier waarop gezonde botten en gewrichten kunnen groeien. Belangrijk: Volg de instructies van de fabrikant over hoe lang het voer mag worden gegeven.
Volwassen voeding: Afhankelijk van het ras zijn honden op zijn vroegst na tien maanden en op zijn laatst na 20 maanden volgroeid. Nu krijgen ze “normaal” hondenvoer, dat ook wel volwassen voer wordt genoemd. Het is veel minder calorierijk dan puppyvoer en bevat veel minder eiwitten en vetten.
Meer hondenbrokken consumentenbond
Senior voedsel: Witte snuit, stoppelige gang – de hond wordt oud. Nu moet je ook het voedsel veranderen. Wanneer honden precies als senioren worden geclassificeerd, verschilt van ras tot ras. Soms wordt de seniorenleeftijd al op vijf jaar bereikt (reuzenrassen), bij andere rassen pas op negen jaar (dwergrassen). Nu bewegen honden meestal minder en hun energiebehoefte neemt ook af. Het voedsel moet dus minder calorieën bevatten. Het heeft aanzienlijk minder eiwitten en fosfor en ook een intense geur, aangezien honden minder ruiken naarmate ze ouder worden.
Senior voedsel: Witte snuit, stuntelige gang – de hond wordt oud. Nu moet je ook het voedsel veranderen. Wanneer honden precies als senioren worden geclassificeerd, verschilt van ras tot ras. Soms wordt de seniorenleeftijd al op vijf jaar bereikt (reuzenrassen), bij andere rassen pas op negen jaar (dwergrassen). Nu bewegen honden meestal minder en hun energiebehoefte neemt ook af. Het voedsel moet dus minder calorieën bevatten. Het heeft aanzienlijk minder eiwitten en fosfor en ook een intense geur, omdat honden minder ruiken naarmate ze ouder worden.
BARF: BARF is een alternatief voor industrieel geproduceerd voedsel. Biologisch geschikt rauw voedsel, zoals het wordt afgekort, wordt beschouwd als zeer dicht bij de natuur staand. Tachtig procent van het voedsel bestaat uit rauw vlees en slachtafvallen, de overige 20 procent bestaat uit gekookte groenten en zelfs fruit. Zaden en speciale oliën moeten ook worden gevoerd. Om een optimale toevoer van voedingsstoffen en energie te garanderen, moet het voedingsplan echter zeer nauwkeurig op de hond worden afgestemd.
De leeftijd, de gezondheid en de fysieke belasting van de hond spelen een doorslaggevende rol bij de samenstelling van het voer. Bovendien moet bij het voeren varkens- en pluimveevlees worden vermeden, omdat er een risico bestaat dat honden de dodelijke ziekte van Aujeszky of salmonella oplopen, en ook bij het voeren van botten (een zeer belangrijk bestanddeel van BARF) moet enorme voorzichtigheid worden betracht, omdat er een acuut risico bestaat dat de bek en het maagdarmkanaal worden verwond.
Vegetarische en veganistische hondenbrokken
Zoals reeds vermeld, kunnen honden, in tegenstelling tot katten, vegetarisch of zelfs veganistisch worden gevoed. Deze voedermethode heeft het voordeel dat er geen voedseldieren hoeven te sterven voor je eigen lieveling.
In de test aan het begin wordt duidelijk dat vegetarische en veganistische voeding even goed (of slecht) presteert als dierlijke hondenvoeding als het gaat om de toevoer van voedingsstoffen. Het belangrijkste bij deze manier van voeren is ervoor te zorgen dat het voer een evenwichtig energie- en nutriëntengehalte heeft en ingrediënten van hoge kwaliteit bevat.
Welk voer is geschikt voor mijn hond?
Basisvoedingsstoffen: Er zijn zes voedingsstoffen in het bijzonder waar u op moet letten op de verpakking van uw hondenbrokken consumentenbond. Deze zijn: Vetten, Eiwitten, Koolhydraten, Water, Vitaminen en Mineralen. Honden halen de energie die ze nodig hebben voor de stofwisseling uit de eerste drie bestanddelen. Zorg er daarom voor dat de energiebehoefte van uw hond ongeveer wordt gedekt door het voer. Als het voer te hoog is, kan uw viervoeter snel aankomen.
Eiwitten, vetten, koolhydraten, vleesgehalte: goedkoop voedsel is niet altijd goed en goed voedsel is niet altijd goedkoop, maar uitzonderingen bewijzen de regel. Besteed daarom aandacht aan de reeds genoemde vetten (een aandeel van 6 tot 17 procent ruw vet is ideaal), eiwitten en koolhydraten, die de hond van energie voorzien. Bovendien is een hoog vleesgehalte in de voeding belangrijk, omdat honden van nature carnivoren zijn. Ten minste 25 procent vlees is absoluut noodzakelijk; ongeveer 70 procent is het beste.
Vitaminen en mineralen: Vitaminen en mineralen zouden in elk hondenvoer aanwezig moeten zijn, maar in droogvoer bijvoorbeeld worden ze soms vernietigd tijdens het productieproces en moeten ze nadien weer worden toegevoegd. Naast vitamine C en K, die gezonde honden normaliter zelf aanmaken en daarom niet in hondenvoer aanwezig hoeven te zijn, moet u in het bijzonder aandacht besteden aan de volgende vitaminen:
Deze stoffen moeten worden opgenomen
Sleutelwoorden hierbij zijn: Kwantitatieve en spoorelementen. Honden hebben sporenelementen alleen in kleine doses nodig. Vooral selenium, koper, ijzer, jodium en zink zijn belangrijke bestanddelen van hondenbrokken consomentenbond. Zes elementen zijn belangrijk voor honden: chloride (maagzuurproductie), magnesium (energieproductie), natrium (groeibevordering en zuur-base-evenwicht), kalium (belangrijk voor hart en spieren), fosfor (belangrijk voor groei, botten en tanden) en calcium (bloedstolling, zenuw- en hartfunctie).
Inhoudstafel