Wie heeft dit niet meegemaakt: de autoverlichting blijft ’s avonds branden en ’s morgens is de accu van de auto leeg. Vervelend. Of de auto heeft een paar dagen geparkeerd gestaan, het was koud buiten en de auto weigert te werken omdat de accu het niet meer doet. Er is maar één ding dat helpt: een batterijlader.
Batterijladers test consumentenbond aanbevelingen
Hoe herken ik goede batterijladers?
Of de accu van uw auto het nu begeeft omdat u ’s nachts de lichten hebt laten branden of omdat te veel korte ritten na verloop van tijd hun tol hebben geëist: Met een intelligente acculader kunt u de accu zowel starten als opladen.
Moderne batterijladers zijn gemakkelijk in het gebruik en u kunt praktisch niets fout doen. In deze koopgids leggen wij uit waarop u moet letten bij de aankoop van een batterijlader, zodat er later geen problemen ontstaan. U leert onder meer welke soorten acculaders er zijn, wat de verschillen zijn en wanneer u welke het beste kunt gebruiken.
Naast het juiste vermogen en de juiste stroomsterkte is de gebruiksvriendelijkheid het allerbelangrijkste bij batterijladers. U zou immers geen autoprofessional of elektricien moeten zijn om uw auto- of motoraccu op te laden. Waar u op moet letten bij de aankoop, zodat uw batterijlader later perfect werkt:
Maat
De meeste moderne acculaders zijn klein en handig en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in de garage of zelfs in de kofferbak. De opslagplaats moet beslist droog zijn, anders kan kortsluiting en een defect van het toestel ontstaan. De levering van de meeste acculaders omvat een kabel met stekker, de eigenlijke voedingseenheid en een kabel naar de accu. Zorg ervoor dat de kabels niet te kort zijn. De accu moet immers enige tijd worden opgeladen voordat hij weer wordt gevuld.
Vermogen
Hoe snel een acculader de autoaccu weer gebruiksklaar maakt, hangt af van de laadstroom. Bij sommige toestellen is dit regelbaar; bij andere bent u afhankelijk van het vermogen dat de batterijlader meebrengt. Afhankelijk van het feit of u hem hoofdzakelijk wilt gebruiken voor het opladen van autoaccu’s of voor onderhoudsladen in de winter, moet hij over het juiste vermogen beschikken.
Functie-omvang
Eenvoudige batterijladers zijn ontworpen om lege autoaccu’s op te laden. Technisch meer geavanceerde toestellen bieden nu echter tal van extra functies. Enerzijds bieden ze allerlei instellingen, van verschillende stroomspanningen en ampères tot gedetailleerde LED-indicaties van de oplaadstatus van de batterij.
Batterijladers die zowel voor opladen als druppelladen kunnen worden gebruikt, zijn veelzijdig. Sommige modellen kunnen zelfs diep ontladen accu’s die vroeger als onbruikbaar werden beschouwd, jumpstarten, of worden geleverd met een afzonderlijke jumpstartkabel.
Verenigbaarheid
De spanning van de batterijlader moet altijd overeenkomen met die van de batterij die moet worden opgeladen. De meeste motorfietsen hebben een spanning van 6 V, auto’s 12 V en campers en vrachtwagens zelfs 24 V. Als u een lader met de verkeerde spanning aansluit, zal er in het beste geval niets gebeuren, in het slechtste geval zal de elektriciteit uitvallen. Terwijl sommige batterijladers slechts één spanning leveren, kunt u met andere batterijladers schakelen tussen verschillende sterktes. Dit is vooral praktisch als u verschillende batterijen met één lader wilt opladen.
Eenvoudige batterijladers voor minimalisten
Als gewone automobilist of motorrijder die alleen in noodgevallen zijn accu moet opladen, hebt u meestal genoeg aan een eenvoudige acculader. Zorg er alleen voor dat het de spanning van de batterij die u gebruikt ondersteunt. Als u met verschillende voertuigen onderweg bent, zoals een motorfiets, auto en camper, moet de acculader indien mogelijk verschillende spanningsniveaus hebben. Op die manier heeft u maar één instrument nodig voor alle batterijen.
Zorg er ook voor dat de lader zoveel mogelijk, liefst alle, verschillende soorten batterijen kan opladen. Dit omvat niet alleen de standaard loodaccu’s, maar ook Li-ion- en AGM-accu’s.
Multifunctionele batterijladers voor hobbyisten en elektriciens
Als u veel van auto’s en elektriciteit weet, is een multifunctionele acculader de juiste keuze. Want als u de talrijke instelmogelijkheden doeltreffend weet te gebruiken, levert dit instrument u een echte meerwaarde op. Met de meeste modellen kunt u de status van de accu’s van uw voertuig in detail beoordelen. Als u onmiddellijk ingrijpt wanneer de eerste tekenen van slijtage zichtbaar worden, kunt u de levensduur van de batterij vele malen verlengen.
Multifunctionele batterijladers zijn ook ideaal voor bestuurders van seizoensgebonden voertuigen. Als u bijvoorbeeld een cabriolet of een motor hebt waarmee u alleen in de zomer rijdt, is de kans groot dat de accu in de loop van de winter langzaam leegloopt. Om dit te voorkomen, kunt u hem aansluiten op een acculader met druppellading. Ook dit zal de levensduur van de batterij aanzienlijk verlengen.
Volautomatische batterijladers voor beginners en technische leken
Misschien weet u niet veel over auto’s en hun accu’s en wilt u die kennis niet verwerven? Als u toch wilt kunnen helpen met een lege autoaccu, kunt u een intelligente acculader aanschaffen. De ingebouwde microprocessor herkent automatisch welke spanning en laadsterkte ideaal zijn voor de aangesloten accu. Als gebruiker hoeft u alleen maar het juiste laadprogramma te kiezen en het proces te starten.
De meeste batterijladers van dit type zijn ook ontworpen om u te beschermen in geval van een verbindingsfout. Als u de polen van de batterij verkeerd aansluit op de batterijlader, zal deze de fout aangeven en het opladen niet starten. Op deze manier kun je niets fout doen.
Hoeveel kosten batterijladers?
U moet tussen € 15 en € 100 uittrekken voor de aankoop van een batterijlader. Er zijn apparaten die nog duurder zijn, maar die zijn meestal bedoeld voor gebruik in werkplaatsen. Voor privé-gebruik zijn de instrumenten in deze prijsklasse ruim voldoende.
Inhoudstafel