Sinds enkele jaren is de trend in de fotografie duidelijk in de richting van digitalisering. Daarom worden klassieke foto’s of negatieven steeds zeldzamer. Ook de grote diapresentatieschermen waarop de kleine foto’s op groot formaat worden getoond voor het publiek bij evenementen, bijvoorbeeld, verdwijnen. Als u oude herinneringen voor de toekomst wilt bewaren, is een diascanner de beste manier om dat te doen.
Zoals uit een test met een diascanner blijkt, is de bediening zeer eenvoudig: de gebruiker hoeft de foto of filmstrook alleen maar in een speciaal hulpstuk of rail in de filmscanner te plaatsen en te scannen. Indien u een dergelijk apparaat wilt kopen of een diascanner wilt huren, dient u vooraf een diascanner-test te raadplegen. Om u een snel overzicht te geven, hebben wij de belangrijkste informatie over dit onderwerp voor u op een rijtje gezet.
Negatieven scanner test aanbevelingen
Overzicht van verschillende soorten diascanners
Of u nu kiest voor een Reflecta 6000 diascanner, een Canon 9000 of een tv 6500 sf diascanner model, alle apparaten vervullen in principe dezelfde functie: zij maken het mogelijk foto’s, dia’s en negatieven op professionele wijze te digitaliseren. Een van de bekendste modellen is waarschijnlijk de Reflecta diascanner, waarvan het Opticfilm 7200 model al enige tijd op de markt is. De constructie is in principe dezelfde voor alle apparaten, maar er kunnen verschillende soorten diascanners worden onderscheiden.
Klassieke negatieven scanner
Een klassieke diascanner heeft meestal een smalle vorm die naar boven is gericht. Door het lichaam loopt een rail waarop de originelen worden geplaatst. Omdat de originelen direct in professionele kwaliteit worden gefotografeerd, kan uw eigen voorraad dia’s relatief snel worden gedigitaliseerd. Eventuele defecten kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd met een beeldbewerkingsprogramma onder Windows 7 of Windows 10. Dit is meestal ook mogelijk met Linux (Ubuntu).
Multifunctionele negatieven scanner
Met deze apparaten is het niet alleen mogelijk negatieven, dia’s, foto’s en eenvoudige PDF-documenten te scannen. Zij bevatten ook een flatbedscanner.
Welke diascanner is geschikt voor u?
Welke diascanner in een individueel geval voor u het meest geschikt is, hangt in de eerste plaats af van het doel waarvoor hij zal worden gebruikt. Als u bijvoorbeeld grote voorraden foto’s en dia’s hebt die u wilt digitaliseren, kunt u het beste kiezen voor een klassieke diascanner omdat die relatief snel werkt. Als u daarentegen belang hecht aan een goede kwaliteit, moet u kiezen voor een multifunctioneel toestel dat meer tijd nodig heeft om te scannen, maar ook andere functies biedt.
Hoe werkt een negatieven scanner?
De procedure voor een diascanner is zeer eenvoudig. U plaatst de foto of filmstrook in een speciaal hulpstuk of rail en scant vervolgens. Stof of soortgelijke storende elementen mogen uiteraard niet op de originelen zitten, omdat dit de beeldkwaliteit zal aantasten. De apparaten scannen de informatie of fotograferen het beeld in één stuk om het te digitaliseren.
Deze informatie wordt opgeslagen in een intern geheugen, zodat de gebruiker ze via een USB-verbinding naar zijn PC kan overbrengen. Maar welke resolutie wordt aanbevolen? Waarop letten diascanners in het bijzonder? Gewoonlijk moet een diascanner een dpi-getal tussen 3.200 en 4.800 hebben, zodat de resultaten een optimale beeldkwaliteit hebben.
Tip
In de meeste gevallen behoeven diascanners niet op een PC te worden aangesloten. Bij deze toestellen worden de dia’s opgeslagen op een SD-camerakaart, die kan worden gebruikt om de gegevens naar de PC over te brengen. De interne geheugens zijn ontworpen voor een volume van maximaal 32 MB.
Hoe hoger het megapixelgetal, hoe beter de beeldkwaliteit. Indien de diascanner een hogere waarde heeft, kan het gaan om een zogenaamde geïnterpoleerde scan, waarbij de resolutie kunstmatig wordt verbeterd door pixels toe te voegen. In dat geval is meestal een nabewerking van de foto’s nodig om de best mogelijke kwaliteit te bereiken. Zoals een test met een diascanner aantoont, beschikken sommige apparaten al over een bijbehorend fotobewerkingsprogramma. Hier worden sporen van krassen of stof automatisch verwijderd, wat resulteert in scans die er absoluut professioneel uitzien.
Wat moet je zoeken in een diascanner?
Het maakt niet uit of u een diascanner wilt kopen of dat u liever een diascanner huurt (dit kan comfortabel in een diascanner verhuur) – er zijn een aantal punten waar u op moet letten. De diascanner moet bijvoorbeeld USB-compatibel zijn, zodat u hem op uw PC kunt aansluiten. Het is ook belangrijk op te merken dat u meestal een stuurprogramma nodig hebt, b.v. een Traveler tv 6500 stuurprogramma, om het apparaat op te starten.
Soms kunt u echter een foutmelding krijgen, zoals “Apparaat wordt niet herkend”. Maar waarom wordt de diascanner niet herkend? Dit kan verschillende redenen hebben. U kunt de gebruiksaanwijzing, relevante forums of Wikipedia raadplegen. Om ervoor te zorgen dat de beelden na het scannen professioneel zijn, moet u het apparaat altijd voor gebruik reinigen. Wat is de makkelijkste manier om een diascanner schoon te maken? Veeg stof en kruimels gewoon weg met een droge microvezeldoek.
De populairste merken en fabrikanten van negatieven scanners
Op het tweede gezicht is de markt voor diascanners veel groter dan u zou denken. In een diascanner test moet u daarom meer criteria vergelijken dan alleen de prijs. Er zijn ook gevestigde fabrikanten van fotocamera’s op de markt, zoals Canon, Kodak of Nikon. De volgende merken worden beschouwd als goede fabrikanten van diascanners:
- Reflecta
- Rollei
- Plustek
- Braun
- Epson
- Hama
- Hasselblad
- JAY-tech
- Medion
- Kodak
- Silvercrest
- Klarstein
- Ionen
- Somikon
U kunt natuurlijk een negatieven scanner kopen, maar dat hoeft niet. Een diascanner huren kan u hierbij helpen en wie handig is, zal waarschijnlijk graag zelf een diascanner laten bouwen. Maar het is zeker handiger als een beste diascanner direct in uw huishouden terecht komt. Goede apparaten van professionele kwaliteit (b.v. een Reflecta Digitdia) zijn verkrijgbaar in elektronicawinkels.
U kunt online bestellen bij onder meer Amazon, Weltbild of Pearl, en het apparaat bij u laten bezorgen. Maar af en toe kun je ook negatieven scanners krijgen bij discountwinkels. Een Lidl diascanner of een Aldi diascanner van hun eigen merken zijn altijd in de aanbieding. U kunt ook een goedkoop model krijgen bij leveranciers zoals Norma of Tchibo. De Lidl negatieven scanner of de Aldi diascanner is echter niet altijd van dezelfde kwaliteit als merkproducten.
Inhoudstafel