Veel mensen hebben last van slechtziendheid of een slecht gezichtsvermogen, wat gemakkelijk kan worden gecompenseerd door het dragen van een bril. Maar niet iedereen is een enthousiaste brildrager. Terwijl sommigen een bril als modeaccessoire zien en veel verschillende modellen in huis hebben, vinden anderen het neuswiel onaantrekkelijk of zelfs hinderlijk. Beledigingen zoals “brillenglazen” dragen voor velen ook niet bij tot een positieve relatie met een bril. Contactlenzen bieden een goed alternatief voor een bril en zijn een welkome oplossing voor wie niet van een bril houdt. Maar zelfs wie graag een bril draagt, grijpt vaak naar contactlenzen om te sporten, te zwemmen of voor een andere look. Mensen nemen vaak hun toevlucht tot consumentenbond wanneer ze contactlenzen kopen. We hebben hier ook de beste contactlenzen op een rijtje gezet.
Beste contactlenzen aanbevelingen
Wat zijn contactlenzen?
Contactlenzen zijn kleine, zeer dunne omhulsels van kunststof die rechtstreeks in het oog worden geplaatst als hulpmiddel bij het zien. Ze bedekken het hoornvlies en drijven op een traanfilm. Zij compenseren gebreken in het hoornvlies en kunnen zo een gebrekkig gezichtsvermogen of visuele afwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme corrigeren. Om ervoor te zorgen dat de contactlens de refractiefout van de persoon compenseert, moet de lens zorgvuldig worden aangemeten. Hiervoor is altijd een bezoek aan de oogarts of opticien nodig. Het is de moeite waard om de beste contactlenzen van onsumentenbond te bekijken voordat u ze koopt.
Hoe werken contactlenzen?
Net als brillenglazen corrigeren contactlenzen brekingsfouten van het licht. In geval van een oogafwijking, zoals verziendheid of bijziendheid, corrigeren zij de brekingssterkte van de ooglens. Alleen door het licht tot op de punt nauwkeurig te bundelen en te breken, kunnen de ogen een scherp beeld produceren. Net als brillenglazen helpen contactlenzen om fouten in de scherpstelling en het brekingsvermogen van de ooglens te compenseren.
Contactlenzen voor bijziendheid en verziendheid
De refractiesterkte van de gezonde ooglens bedraagt 60 tot 65 dioptrieën. In het geval van verziendheid (hypermetropie) is de brekingskracht van de ooglens te laag. Bij hypermetropie wordt binnenkomend licht alleen achter het brandpunt gefocust. Het oog ziet voorwerpen van dichtbij, vooral geschriften en afbeeldingen, als wazig. Bij bijziendheid (myopie) is het omgekeerde het geval: binnenkomend licht wordt vóór het netvlies gericht, en voorwerpen in de verte worden als wazig en onscherp waargenomen.
- De gezichtsscherpte wordt uitgedrukt in dioptrie. In het geval van defect zicht, wijkt het af van de normale waarde. Bij bijziendheid worden de dioptrische waarden in negatieve getallen aangegeven; bij verziendheid in natuurlijke of positieve getallen.
- Contactlenzen kunnen de fouten compenseren door hun vorm. De defecte persoon gebruikt twee lenzen om te zien, de natuurlijke lens van het oog en de contactlens die de tekortkomingen van de natuurlijke lens compenseert.
- Om verziendheid te corrigeren worden bolle lenzen gebruikt, die in het midden dikker zijn dan aan de randen.
- Zij compenseren het gebrek aan refractief vermogen en zorgen zo voor een scherp zicht.
- Contactlenzen voor de correctie van bijziendheid hebben een holle vorm, zij zijn in het midden dunner dan aan de rand.
- Dit corrigeert de overmatige breking van het licht. De testresultaten van de consumentenbond helpen ook bij het kiezen van goede contactlenzen voor bijziendheid.
Wat zijn concave en convexe lenzen?
De termen verwijzen naar de vorm van de contactlens. Een contactlens die naar buiten buigt is convex, een lens die naar binnen buigt is concaaf.
Contactlenzen voor astigmatisme
Veel mensen met slechtziendheid hebben naast bijziendheid of verziendheid ook astigmatisme. Als het hoornvlies niet gelijkmatig is gevormd, wordt de breking van het licht verstoord, wat tot wazig zien leidt. Dit type brekingsafwijking kan worden gecorrigeerd met speciale contactlenzen, torische contactlenzen genoemd. Zij corrigeren de kromming van het hoornvlies en moeten daarom in een bepaalde positie op het oog zitten, in tegenstelling tot sferische contactlenzen.
Geschiedenis van contactlenzen
Contactlenzen testVermindering van het gezichtsvermogen bestaat waarschijnlijk al sinds het begin van de menselijke geschiedenis. Uit de oudheid, een periode die ongeveer 800 jaar vóór Christus begon, zijn reeds berichten bekend over pogingen om een gebrekkig gezichtsvermogen te compenseren met optische hulpmiddelen. De eerste bril zou aan het eind van de 13e eeuw in Italië zijn uitgevonden. Ter vergelijking: de contactlens is een recente uitvinding, ook al is bekend dat Leonardo da Vinci in de 15e eeuw experimenten uitvoerde met glazen schaaltjes die hij op zijn ogen plaatste.
De contactlens werd aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden. De eerste contactlenzen waren van glas en werden individueel aan het oog aangepast. Ze waren erg groot, zwaar en volledig ondoordringbaar voor zuurstof. Zij mochten slechts korte tijd in het oog blijven om het hoornvlies niet te beschadigen door zuurstofgebrek en hielden een hoog risico van oogletsel in.
Een doorbraak werd bereikt door de Duitser Heinrich Wöhlk in 1946. Met een waarde van 9 dioptrieën was Wöhlk als kind al zeer ernstig verziend. Omdat zijn zware bril hem hinderde, zocht hij naar een alternatief visueel hulpmiddel. Hij vond de eerste contactlenzen van plexiglas uit. Wöhlk Contactlinsen GmbH produceert nog steeds contactlenzen in Schönkirchen bij Kiel.
Eind jaren vijftig vond de Tsjechische wetenschapper Otto Wichterle een hydrogel uit waarvan de eerste zachte contactlens werd gemaakt. Het werd in 1971 door het Amerikaanse bedrijf Bausch & Lomb op de markt gebracht. Bausch & Lomb werd in het midden van de 19e eeuw in New York opgericht door de Duitse immigrant Johann Jakob Bausch.
Sinds de jaren zeventig zijn contactlenzen voortdurend verbeterd. De lenzen worden dunner, zuurstofdoorlaatbaarder en bieden een steeds groter draagcomfort. Contactlenzen die tot 30 dagen en nachten in het oog kunnen blijven, zijn niet langer zeldzaam.
Inhoudstafel