Een anti-aanbak Koekenpannetje hoort in elke keuken, liefst zelfs twee, in verschillende maten. De standaard steelpan heeft een diameter (aan de onderzijde) van 28 centimeter. Hier passen wat krap vier gebakken eieren of twee neklapjes in. Maar het hangt er vanaf wat je in de pan wilt bakken. Niet elke pan is geschikt voor elke toepassing. Een gecoate pan is natuurlijk goed als u op een hoge temperatuur en met weinig vet wilt bakken.
Non stick coating aanbevelingen
Wij hebben de test herzien en de beschikbaarheid van de afzonderlijke producten bijgewerkt. Onze aanbevelingen zijn nog steeds actueel. Een gecoate koekenpan hoort in elke keuken, liefst zelfs twee, in verschillende maten. De standaard koekenpan heeft een diameter (aan de onderzijde) van 28 centimeter. Hierin passen, enigszins krap, vier gebakken eieren of twee neklapjes.
Maar het hangt er vanaf wat je in de pan wilt bakken. Niet elke pan is geschikt voor elke toepassing. Een gecoate pan is natuurlijk goed als u op een hoge temperatuur en met weinig vet wilt bakken.
Pannen zonder coating worden gebruikt wanneer vlees heet moet worden dichtgeschroeid of wanneer moet worden gekarameliseerd en geflambeerd. De pannen warmen snel en gelijkmatig op en zijn daarom perfect voor voedsel dat krokant gebakken moet worden. Voor dergelijke gevallen zijn pannen van roestvrij staal, gietijzer of ijzer de perfecte keukenhulpjes.
U hoeft geen fortuin uit te geven voor een goede koekenpan van de universele maat 28 centimeter. Voor ons, na het uitvoerig testen van 17 pannen, is de Tefal E43506 Jamie Oliver de beste allrounder, zowel voor ambitieuze koks als voor alledaags gebruik in het gezin. De Jamie Oliver is gemaakt van hoge, zware kwaliteit en heeft een non stick coating om vetarm of zelfs vetvrij te koken en te bakken. Met de kenmerkende druiprand kan het op een bord worden gegoten zonder te morsen. Het handvat is anti-slip en ligt uitstekend in de hand.
Als u op zoek bent naar een pan met een keramische coating, is de Schulte-Ufer Charisma I een goed alternatief voor onze testwinnaar. Qua prijs ligt hij op hetzelfde niveau als de Tefal, maar hij is lichter van uitvoering. Een pluspunt is het krasbestendige oppervlak.
Coatings – welke zijn beschikbaar?
De gecoate pan is een allrounder in de keuken en kan alles bakken, van spiegeleieren tot gebakken aardappelen tot gehaktballen. Er zijn verschillende soorten coatings om te voorkomen dat het voedsel in de pan bruin wordt.
Teflon
Teflon is een plastic coating (gewoonlijk PFTE). Hiermee kunt u bakken met weinig of geen vet. Het teflonoppervlak is echter kwetsbaar en krast gemakkelijk, en het is slechts hittebestendig tot temperaturen tussen 230 en 260 graden.
Teflonpannen zijn bijzonder geschikt voor het vetarm bakken van gevogelte, vis, eiergerechten, gepaneerde gerechten of groenten, maar ook vlees en gebakken aardappelen kunnen ermee worden gebakken. Gebakken aardappelen hebben ook een beetje vet of olie nodig. Zonder, zullen ze bakken op de coating.
De meeste fabrikanten vermelden dit in hun gebruiksaanwijzing en op de verpakking: Verhit geen lege pannen op gas- of inductiekookplaten. Ze warmen daar snel op tot hoge temperaturen, en kleine teflondeeltjes kunnen boven de 200 graden loslaten van de coating. Deze zijn in grote hoeveelheden gevaarlijk voor de gezondheid. Vanaf ongeveer 360 graden ontstaan er zelfs giftige dampen voor de mens.
Verwarm voor de zekerheid een paar druppels zonnebloem- of raapzaadolie. Bij een temperatuur van 270 °C en meer begint zich rook te ontwikkelen, die waarschuwt voor oververhitting van de coating.
Keramische coating
Pannen met keramische coating hebben een even goede antiaanbakwerking als teflon, maar zijn bestand tegen ongeveer 400 graden. Daarom is het risico van oververhitting niet zo groot als bij Teflon.
Het maakt niet uit welke coating – oververhitting moet worden vermeden
Pannen met een keramische coating zijn vrij van kunststoffen zoals PTFE (teflon) en PFOA (perfluoroctaanzuur) en zijn dus ook milieuvriendelijker of gezonder om te vervaardigen en te gebruiken. Keramische coatings zijn ook krasbestendiger en robuuster dan plastic antikleefcoatings – dit bleek opnieuw uit onze test.
De keramische coating is daarom geschikt voor krokant en heet bakken op hoge temperatuur met een beetje vet. Gebakken aardappelen, gehaktballetjes, worst of aardappelpannenkoeken voelen zich er het best in thuis. Maar ook hier kan de coating beschadigd worden door vorken of metalen voorwerpen.
Inhoudstafel