De zeer klassieke gehaakte ovenwanten zijn nog steeds van wol, tegenwoordig zijn de kookhandschoenen een praktische vervanger. Hij beschermt goed tegen hitte en je kunt hem over je hand trekken als een gewone handschoen en het risico op verbranding neemt weer af. Ook katoen eet een materiaal dat vaak voor kookhandschoenen wordt gebruikt, maar meestal wordt het dan gecoat. Veel ovenwanten zijn bezaaid met motieven en kleurrijke patronen. Net als een gewone ovenwant bestaat de ovenwant uit vele lagen die er samen voor zorgen dat de warmte weinig tot helemaal niet op de huid wordt gevoeld. Veel modellen hebben ook een oogje aan de zijkant, zodat u ze gemakkelijk in de keuken kunt ophangen.
Kookhandschoenen aanbevelingen
Keukenhandschoenen – veilige bescherming in de keuken
Wie kent het niet: Snel heeft men zich verwond bij het bereiden van maaltijden. Statistisch gezien zijn de meeste ongelukken in de keuken brandwonden of snijwonden. De reden hiervoor is dat de verschillende gebruiksvoorwerpen (braadpannen, pannen en potten, schalen, kommen, enz.) zeer heet zijn tijdens het koken of bakken. Brandwonden op de huid laten niet alleen minder fraaie littekens na, maar zijn ook uiterst pijnlijk en kunnen heel vermijdelijk zijn. Beschermend voor zulke verwondingen zijn de beproefde keukenhandschoenen.
Er zijn eindeloos veel variaties. Gecombineerde ovenwanten in de vorm van een handschoen, bijvoorbeeld. Ze zijn perfect voor verschillende toepassingen bij het bereiden van voedsel. Zeer hete potten of vormen kunnen zonder problemen worden aangeraakt en ook zonder problemen naar de tafel worden gedragen. In tegenstelling tot gewone ovenwanten worden niet alleen de vingers, maar ook de handrug en de gewrichten beschermd tegen hitte en brandwonden. Bescherming bij het bakken? Wie graag en veel bakt, moet eens aan kookhandschoenen denken. Met een dergelijk product kunt u handgrepen van potten of pannen zonder aarzeling aanraken en verplaatsen.
Zelfs de overheerlijke braadpan in de vaak zware vorm kan veilig in de oven worden gezet zonder onaangename en pijnlijke brandblaren te veroorzaken. Ook hobby-grill-meesters kunnen deze kookhandschoenen uitstekend gebruiken. Zelfs heel dicht bij de hete sintels kan de gevoelige huid niets overkomen: kookhandschoenen zijn echt hittebestendig en beschermen extreem. Uit diverse tests is gebleken dat de meeste handschoenen van dit type een temperatuur van 300 graden aankunnen.
Koop verschillende soorten
Of je nu een barbecuekok bent of een hobbykok: beschermd en veilig is veel leuker. Ook voor het uitgieten van diverse vloeistoffen, het sauceren van vet of zelfs reeds voorverwarmde borden kunnen kookhandschoenen optimaal worden gebruikt. Verschillende modellen Natuurlijk zijn er ook op dit gebied verschillende varianten.
Schoonmaken van de kookhandschoenen
Een ovenwant kan normaal met andere kledingstukken worden gewassen of apart met bijvoorbeeld theedoeken. Bij speciale materialen die worden gebruikt, moet men letten op de wasvoorschriften van de kookhandschoenen, omdat tere stoffen door verkeerd wassen kapot kunnen gaan.
Betaalbare types komen met alles wat je nodig hebt. Zo zijn de barbecuehandschoenen vuurbestendig en zelfs bestand tegen de grootste hitte. Hier springt vooral het textiel Aramide er positief uit. Als u voor leer wilt kiezen, is bijvoorbeeld Rösle een variant.
Niet alle lederen handschoenen voeren de hitte echter zo goed af als aramide. Zelfs ovenhandschoenen of ovenwanten beschermen beter dan sommige lederen varianten voor barbecuen. En als je ze draagt, merk je al snel dat textiel veel losser en lichter aanvoelt. Hoewel je er veel meer grip mee hebt, is leer nogal taai en op lange termijn vrij zwaar. Als je iets in je hand houdt, kan het er sneller afglijden en op de grond vallen. Aramide met siliconencoating is hier veel beter.
Inhoudstafel